åter till första sidan
 
  träsvarvning  


Att arbeta med trä och då framför allt träsvarvning är ett av mina största tidsfördriv under vinterhalvåret. Möjligheten att få skapa vackra men ändå användbara föremål från ett naturligt material som trä ärför mej ett viktigt sätt att komma bort från stress och andra besvärligheter i vardagen.


Jag är huvudsakligen självlärd, men har gått många kurser och tagit kontakt med de gamla mästersvarvarna som bland andra Bengt Gustavsson. Möten som för mej varit oerhört givande och givit fantastiska minnen.
 


Träsvarvning har mycket gamla traditioner i Norden, och många gamla föremål finns bevarade. Formerna var enkla och rena, vilket tilltalar mej och jag undviker allt för mycket krusiduller i mitt arbete. Favoritföremålen är burkar med lock samt skålar med olika former. För övrigt blir det en hel del ljusstakar och knoppar av olika slag och väl egentligen allt som är runt på något sätt.
 


 


Jag svarvar helst i rått virke, och använder gärna de lövträslag som vi har här uppe i norr, björk sälg, rönn och hägg, men även asp och al. Alla är lika vackra och ger fina ytor. Naturligtvis blir det en hel del från torkade ämnen, framför allt alla ljusstakar och knoppar gör jag av torrt trä. Eftersom jag bygger rätt många flugspön, blir naturligtvis rullfästen och handtag formade i svarven.
 


 

 
I verkstaden finns bland andra en Lundgren-svarv som jag huvudsakligen jobbar med, och vad gäller järnen använder jag nästan lika mycket skölpar som mejslar. Jag har samlat en del gamla järn med fantastiska legeringar och härdningar. Med lite tålamod kan man få enormt vassa och hållbara eggar hos dessa, och eftersom jag enbart skär med verktygen har skärpan helt avgörande betydelse för resultatet. Med vassa järn behövs ingen putsning, och då behåller man även det vackra skärmönstret från järnen i träytan.
 


 


De flesta föremålen ytbehandlas med en standardblandning av linolja och terpentin. Oljan ger en behagligt mjuk yta, vacker färg och luktar mycket gott. Träytorna blir efter upprepade behandlingar mycket tåliga mot vatten vilket gör att de utan risk för att bli förstörda kan användas som bruksföremål. Föremål som ska användas till förvaring av ätbara saker behandlas med paraffinolja, som inte avger någon lukt eller smak  men som tyvärr inte ger lika vacker färg i träet som linoljan.
Jag undviker helt färgad eller klar lack som ytbehandling, men blandar gärna en färgad lasyrolja, där basen är Ljungalasyr med tillsats av olika färgpigment. Många gånger kan färgsättning med naturliga färger ge mer liv i träföremål.
 
     
  åter längst upp