åter till första sidan
 
  fotografering  Ända sedan ungdomsåren har jag varit intresserad av fotografering. Jobbade tidigare mycket i mörkrummet och provade de flesta metoderna. Det allra mesta cirklade runt svartvitt, men jag har även jobbat en del med Cibachrome-teknik vid färgkopiering. Analogt använder jag ett Hasselbladsystem tillsammans med en del kringutrustning. Den digitala tekniken har numer nästan helt tagit över, men ska det bli "riktigt fotoarbete" får de analoga kamerorna ta ansvaret.

Det jag oftast använder i dag är digitala spegellösa kameror, ett par Canon DSLR-hus tillsammans med några av Canons svarta och vita L-linser samt en Canon Powershot Pro1 som har fast L-optik. Båda systemen ger en otrolig skärpa och upplösning, nästan som med riktig film.

Trots tiotusentals digitala bilder har jag ännu inte helt accepterat den digitala bilden. Det är visserligen helt otroligt att ta bilder som är klara direkt, kan mailas, printas, stoppas i hemsidor och sparas i datormiljö, men det är ändå inte riktiga bilder. Medan jag arbetade producerade jag enorma mängder bilder så det har varit naturligt att utveckla tekniker och prova nya material. Tyvärr finns det idag inte tillräckligt med tid och utrymme  för mörkrumsarbete men jag känner ibland suget efter blaskandet.

Jag har filmat en hel del med både analoga och DV-kameror, men tycker att jag blir låst vid kameran på ett annat sätt än med stillbildskameror. Ett par GOPRO-kameror finns oftast med när jag är ute, och de var en otroligt positiv upplevelse när jag köpte den första. De är små, tåliga och lätta och med otrolig bildkvalitet. Man styr dem enkelt via WiFi och med en app i mobilen blir det väldigt smidigt. Enkela att bära i ett bälte på bröstet eller som en pannlampa, och då har jag händerna fria. Mina digitala kameahus är också appstyrda och kan även användas för filmning med hög upplösning, och tillsammans med mycket bra bildstabilisering blir det högklassig kvalitet på resultatet.

Tycker själv bäst om naturbilder och stämningsbilder, antagligen därför att naturen är en viktig del i min tillvaro. Vill gärna att bilderna visar saker som de är och inte förvränger eller förändrar dem. Och även om de flesta bilderna sparas som färgbilder tycker jag allra mest om svart-vita bilder som jobbats fram i mörkrum. Det är väl därför som jag ändå känner ett visst motstånd mot de digitala bilderna eftersom mycket av bearbetningen av dem inte är fotografi utan datorarbete.
 
 

åter längst upp