åter till första sidan

välkommen till per hörstedt

  Jag heter Per Hörstedt, är 76 år och bor i Umeå. Min familj består av mej och mina två labradorer som sätter fart på tillvaron. Barnen har alla fem varit utflugna ett bra tag nu och är spridda över landet, och jag har tolv jättefina barnbarn.

Mina intressen är många, där hundaktiviteter, träsvarvning, flugfiske, musik, fotografi och friluftslivär några exempel. Fritidsaktiviteterna är viktiga för mej när stress och vardagssysslor gör alltför att kväva en, och det är viktigt att de ryms i min tillvaro för att jag ska må bra. Jag är numera en lycklig pensionär och kan ägna mej åt det jag vill när jag vill. Genom alla intressen har jag inga problem med att fylla mina dagar.

Hundaktiviteterna är de som nuförtiden tar mest tid. Jag arbetar aktivt med mina hundar och använder dem för eftersök av skadat klövvilt, framför allt vid eftersök av trafikskadat vilt men även vid jakt. Vi samarbetar Nationella Viltolyckrådet som är en av polisen organiserad viltolycksorganisation samt med flera jaktvårdsområden. Jag är också utbildad viltspårsinstruktör och viltspårsdomare, så spårprov och kurser tar mycket av min tid. Klicka gärna till NOSEWORKERS hemsida för mer information.

Njutningar behövs ju i livet, och en av mina passioner är whisky. Speciellt skotsk singel-maltwhisky och jag samlar bland annat på speciella sorter som kommer från ön Islay. Den rökiga, salta, kraftigt kryddiga smaken är något som jag inte kan vara utan och unga lite och ovanliga lagringar ofta från oberoende buteljerare ingår i samlingen, där det även finns en del Campbeltown-sorter.

Under ungdomsåren åkte jag mycket utförsåkning, tränade och tävlade en del långt innan "Stenmarksvågen" började rulla och jag åker fortfarande skidor. Utförsåkningen har under de senare åren minskat efter en höftledsoperation.  Däremot har jag glädjande nog lyckats föra över intresset till flera av barnen, men numer blir det ingen gemensam åkning.
 
Tillsammans med mina två hundar tillbringar jag ofta tid i fritidshuset i Tärnafjällen. Turåkning på vintern, vandring under sommaren och gärna kantarellplockning under hösten. Självklart följer spöna med på alla turer sommartid och jag fiskar överallt där det finns möjlighet. Egentligen är det bara under vårförfallet som det är svårt att göra så mycket där uppe.

Jag åkte förr ofta under sensommaren till något varmare ställe framför allt medan jag arbetade, det är ett bra sätt att orka med den mörka halvan av året. Ett favoritområde är den grekiska övärlden, vacker natur, vackra byggnader och oftast mycket vänliga människor. Dessutom tycker jag mycket om grekisk mat och sätter de grekiska vinerna framför många andra. Numer blir det inte så mycket resande eftesom hundarna begränsar en del rörlighet och jag gör hellre turer där även de kan vara med.
 

 

åter längst upp