åter till första sidan  

flugfiske
 
   
  Begreppet fiske tycker jag omfattar en rad olika aktiviteter utöver det rena kastandet. Att exempelvis binda flugor, bygga spön, testa olika kombinationer av linor och spön eller ren kastteknikträning tycker jag är lika viktiga delar som att vara ute vid något vatten.
Att ta en paus från vattnet och sitta vid brasan och ljuga lite medan kaffet kokar är väl också fiske.
 


 
  För mej är fisket ett underbart sätt att under framför allt sommarhalvåret koppla av och njuta av naturen. Förmånen att ha möjlighet och att kunna åka iväg till något vatten tycker jag är helt ovärderligt.
Jag har däremot inte så mycket intresse för isfiske under vinterhalvåret, för mej är vinterfisket att till exempel binda flugor eller bygga spön.
 


 
  Även om jag inte känner kravet att måsta lyckas varje gång jag är ute, kan jag ju inte förneka att en hyfsad fångst ger självförtroendet och inte minst stoltheten en knuff framåt. Att sedan få laga till fångsten och få en god middag gör inte tillvaron sämre.  


 
  Flugfisket fick en helt ny dimension när jag började använda flytring. Möjligheten att komma ut i vattnet utan att dra med sej båt eller kanot öppnar dörren för ett antal vatten som annars skulle vara omöjliga att komma åt från land. Det är också ett fint sätt att komma nära både djur och fåglar som inte alls skräms iväg när man kommer glidande.  


 
  Jag håller mycket på med kastträning och tränar allt från längd och precision med enhandsspön till riktig speykastning med en och tvåhandsspön. Står inte bara i vattnet och kastar utan tränar även mycket på land vilket ibland lockar fram en del underfundiga kommentarer från åskådare.  


 
  En av mina stora förebilder vad gäller kastteknik är Hugh Falkus, den traditionella spey-teknikens mästare. En otrolig personlighet med enorma kunskaper och erfarenheter från alla former av flugfiske. Önskar bara att jag kunde hantera tvåhands-spöna på samma effektiva sätt som han gjorde. Hugh finns ju inte längre med oss, men hans minne lever vidare hos mej genom alla hans böcker och videofilmer.
Tyvärr fick jag aldrig möjlighet att träffa honom, det hade troligen varit ett oförglömligt minne
 

åter längst upp